Meny Hjem

Om å pleie relasjonen

images471XOAE1For lenge siden, dog i voksen alder, ble jeg innlemmet i en gjeng som bestod av håndballspillere av begge kjønn som hadde spilt aktivt noen år tidligere. Alle var venner med alle og på hjemmebesøk og i festlige lag var humøret på topp og historiene mange. Tidligere bragder, turer og felles opplevelser var fortsatt friskt i minne og ga lattermusklene nok en runde med juling. Fellesskapsfølelsen var sterk. Etter som årene gikk og tidligere felles opplevelser i hopetall ble erstattet med en fellestur i året var ikke limet i gjengen så sterkt lenger. Siden gjengen hadde betydelig færre felles arenaer hvor de delte felles opplevelser, hadde seriøse, og ofte mindre seriøse, diskusjoner, ble de mer og mer fremmed for hverandre. Det som hadde vært en nær og god relasjon (vennskapsrelasjon) utviklet seg til en relasjon av heller laber kvalitet (vennlighetsrelasjon/respektrelasjon). I mangel av pleie og næring forvitret relasjonen. Det er derfor viktig, både privat og på jobb, å være oppmerksom på at man må pleie en relasjon dersom man ønsker den skal vedvare. I jobbsammenheng er det helt klart viktig å ha en god relasjon til dem du skal lede. Hvis du ikke kjenner dine medarbeidere, hvordan skal du da kunne lede dem? Og ikke minst bistå dem?

For å både skape og pleie en god relasjon gjør vi en rekke ting i Webstep Fokus som jeg her skal fortelle deg mer om. Ser vi bort fra årlige arrangementer som julebord, julelunsj, utenlandstur, etc. er det det vi gjør hver uke som teller. Vi har blant annet:

    • Kaffeprater en-til-en med konsulentene
    • Lunsjer med konsulentene i kundens kantine
    • Lunsjer med konsulentene utenfor kundens lokaler
    • Hjemmebesøk ved familieforøkelser
    • Kort prat med konsulenten på telefon i ny og ne

Det fine med en kaffeprat er at den er uformell og kort. Kaffepraten kan både være planlagt eller på impuls. Og det er faktisk ikke noe mer hokus pokus enn at det er en prat. Det som er øverst på agendaen til konsulenten blir fort pratens tema om det så er oppussing, trening eller problemer med bilen. Flere ganger har uanmeldte besøk vist seg å være en suksess. En gang jeg dro på uanmeldt besøk var en konsulent veldig frustrert over sin jobbsituasjon og satte stor pris på å få luftet sin frustrasjon. En annen gang sto en konsulent litt fast i utarbeidelsen av en algoritme, og som den gamle utvikleren jeg er, tilbød jeg meg å lytte mens han forklarte fremgangsmåten. Skuldre ble senket og gode idéer bekreftet.

En lunsj sammen med konsulentene i kundens kantine tjener flere formål. Den mest åpenbare er selvfølgelig en hyggelig lunsj med konsulentene. I tillegg til det ønsker vi at kunden skal se at vi faktisk tar oss av konsulentene og besøker dem på arbeidsplassen. En annen fordel er muligheten for å møte på kunden. Det er utrolig hva de kommer på når de plutselig ser deg, og gjerne vil ta en kort prat om.

Lunsj med konsulentene utenfor kundens lokaler må vel være et av de mest populære gjøremålene våre. Vi får alle sammen mulighet til å tre ut av de vante omgivelsene og innta en litt lenger lunsj enn vanlig. I disse settingene går praten løsere enn i kundens lokaler og vi diskuterer mange ganger det som er av felles interesse, eller bare en prat oss imellom.

En familieforøkelse er en stor begivenhet som hos oss blir markert med hjemmebesøk. Mange blir overrasket over at vi det hele tatt gjør dette. For oss faller dette meget naturlig da det er en stor begivenhet for den familien det gjelder, og da også resten av Webstep Fokus. Før du griper muligheten til å kommentere kan jeg forsikre deg om at vi ikke kommer mannsterke den første uken etter fødselen. Vi kommer når det passer familien, og gjerne en eller to. For ytterligere ikke å være til bry har vi med lunsj dersom det passer seg slik. I motsetning til hva mange tror blir denne type hjemmebesøk satt stor pris på.

Undervurdér aldri viktigheten av en telefon i ny og ne. Om det er for å høre hvordan det går, eller for å ønske en god helg. Mange konsulenter sitter alene hos kundene og setter ekstra pris på en telefon. Dette er selvfølgelig også en gyllen mulighet til å få en oppdatering på statusen generelt.

I tillegg til arenaen hvor man treffer mennesker på for å pleie relasjonen, er frekvens også viktig. Som en tommelfingerregel har vi sagt at vi skal minst ha en lunsj og en telefon-/kaffeprat i måneden. Enkelte ganger har det oppstått spesielle situasjoner hvor vi oftere har møte med konsulentene, men minst en gang har vist seg å være tilfredsstillende. Konsulentene må også få lov til å jobbe.

For å pleie relasjonen er det viktig å møtes med jevne mellomrom. Men en ting er å møtes, en annen ting er kvaliteten på møtet. Nå skal det sies at vi stiller ikke opp med agenda og kjører brukerundersøkelse i etterkant, men intensjonen må være at relasjonen skal komme styrket ut av møtet. Å være god på «small talk» bidrar ikke til å styrke relasjonen i det lange løp. Som mål har jeg satt meg at jeg skal bli litt bedre kjent med den jeg prater med. Og da gjerne i flere dimensjoner: fortid, familie, personen selv og fremtid. Men hvordan kan jeg forvente en åpenhet fra andre dersom jeg ikke åpner opp selv og gir av meg selv? Jeg må også tillate andre å få vite mer om meg og hva jeg tenker. Siden mange liker å prate om seg selv går en dialog fort over til å bli en monolog.  En ikke farbar vei dersom målet er en bedre relasjon, og begge parter har derfor ansvaret for å påse at utvekslingen er balansert. Høres kanskje veldig teoretisk og vanskelig ut, men det er det ikke: Bare vis interesse.

Kategorier:Relasjonspleie

Tagged as:

Thomas Ramstad

Jeg heter Thomas Ramstad og jobber i konsulentselskapet Knirkefritt. Vi jobber kontinuerlig for en stadig bedre arbeidsplass. I denne bloggen vil jeg skrive litt om hvordan lede vil si, både på jobb og på privaten.

1 reply

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Enkelheten i Livet

Onlinemagasinet fra InnebygdHelse.no

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Thomas Ramstad

Mennesker, ledelse og relasjoner

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

%d bloggere liker dette: