Verden er i forandring – Er du?
I media skrives det mye om deling. Airbnb og Uber brukes som eksempler på tjenester som vil forandre verden. Men hvorfor skal du bekymre deg for at en italiener via Airbnb booker et rom på Løren i Oslo, eller at NHO-sjef Kristin Skogen Lund kjører Uber? Deling er tross alt ikke noe nytt. Folk har delt i uminnelige tider. Siden du ikke kjører taxi føler du deg heller ikke truet, og bekymrer deg ikke. Noe du ikke trenger. Men du bør ofre det en tanke. I denne artikkelen skal jeg skrive om de endringene som skjer i verden og hvor viktig det er å dyrke en endringskultur. Både personlig og i bedriften.
En verden i forandring
Jorden har helt siden sin dannelse for ca. 4,6 milliarder år siden vært i konstant forandring. Den korte perioden mennesket har eksistert har vært en reise i overlevelse og utvikling. Det er derfor du kan lese dette: Du er noens avkom, du er smart nok til å kunne lese og forstå, og du har tilgang til denne artikkelen på nettet. Det er ikke små forandringer jorden har opplevd i løpet av sin levetid. Dinosaurene, blant annet, mistenker vi ble utryddet av et meteorittnedslag utenfor Mexico for ca. 65 millioner år siden. I arbeidslivet i dag er det nok mange som føler seg som en dinosaur. Gammel, teknologisk forbigått og utdøende. Det er synd. For det er hverken alder eller teknologisk kunnskap som er utslagsgivende. Poenget er om du er endringsvillig. Og at bedriften hvor du jobber er det. Men før vi ser på din sjanse for å overleve. La oss ta en titt på noen av meteorittene.
Change is the process by which the future invades our lives.
Alvin Toffler
Globale endringer står i kø
Som mennesker i dagens samfunn står vi foran store forandringer. Forandringene vil nok ikke komme så overraskende og brått som et meteorittnedslag, men følgene vil ha et globalt nedslagsfelt og du vil med stor sannsynlighet bli berørt. Her er noen av de globale forandringene vi står overfor:
- Vestens hegemoni står for fall – I 2025 vil 46% av Fortune 500-selskapene ha hovedkontor i et land med et marked i utvikling (mot 17% i 2010).
- Industriell revolusjon – Opptil 47% av arbeidsplassene i USA er i fare for å dø ut grunnet teknologisk utvikling.
- Hastigheten utviklingen skjer i – Utdanningssystemet er rigget for læring, pugging og gjenfortelling. Er det det vi trenger når evnen til å lære, omstille seg og lære på nytt blir viktigere og viktigere?
- Befolkningsøkningen – I 2050 vil jordens befolkning ha passert 9 milliarder. Økningen vil finne sted i Asia og i Afrika med en økning på en milliard hver seg.
Dersom du, og bedriften du jobber i, ikke er villig til å ta disse meteorittene alvorlig kan konsekvensene bli dramatiske. Så hva skal til? Hvordan kan bedriften skape en endringskultur som overlever siste kick-off? Og sist, men ikke minst, hva skal til for at du er villig til å endre deg. Og endre deg igjen. Nedenfor skal jeg skrive om noen prinsipper som vi prøver å gjennomføre.
-
Strategien er målet, kultur er middelet
For at vi skal kunne være den beste arbeidsgiveren de ansatte noensinne har hatt, må vi kontinuerlig jobbe med å forbedre oss. En positiv endringskultur er essensiell i det arbeidet. Vi må evne å få kritikk, analysere den, diskutere og eventuelt gjøre endringer.
-
Du har et forbedringspotensiale
Her om dagen hadde vi en kollektiv gjennomgang av forbedringspotensial blant den enkelte og i gruppen. For at en slik seanse skal ha noen effekt må hver enkelt evne å se sider ved seg selv som kan endres til det bedre. I tillegg må de andre ha såpass med relasjonelt mot at de tør å si ifra. På den måten kom vi enkelt frem til to-tre punkter per person som vi kan jobbe med og vil gjøre oss bedre.
-
Gjør små og ikke altfor mange endringer
Endringer er ikke smertefrie. Det krever fokus, energi og innsatsvilje for å endre adferd. For store og for mange endringer på en gang kan fort ende opp i en lang marsj med sprikende staur, tilbakeslag og null endring. Er endringene små, oppnåelige og gjennomførbare vil endringen være overkommelig og det er større sjanse for at endringen blir permanent. Resultatet av endringen må også være av en slik karakter at den er merkbar positiv.
-
Tilbakemeldingskultur
Vi har som mål om gjennomføring av minst et møte i året hvor fokus er tilbakemelding og endring. Dog er det for sjeldent. Vi har derfor bestemt at vi skal bli flinkere til å gi tilbakemeldinger før et irritasjonsmoment eskalerer. For å få til det må vi bli flinkere til å gi ris når hendelsen skjer. Og ikke vente. I tillegg: Skal en endring oppleves som positivt er det viktig med tilbakemelding om at man faktisk har endret seg, eller i det minste at andre bemerker et forsøk på endring.
-
Ære det som æres bør
Hos oss har det blitt gjort utrolig mye bra! Vi gjør det bra økonomisk og er en kjempebra arbeidsplass. Når noe skal endres må vi derfor huske på hvor vi kommer fra og hva vi har. Vi skal ikke endre oss for endringens skyld. Samtidig er ingenting hogd i stein.
-
Involvér alle – Tidlig
Eierskap til en endring skapes gjennom involvering og innflytelse. Dersom vi lurer på om en idé vi har til en endring er god og ønskelig, spør vi de som omfattes av endringen. Istedenfor å diskutere, vedta og implementere en endring i lukkede rom. får vi mange nyttige innspill Dersom endringen får aksept er sjansen enormt mye større for at den blir akseptert.
Til det bedre
Alle de tiltakene jeg har beskrevet over gjennomfører vi for at vi skal bli bedre. En bedre arbeidsplass, bedre ledere og bedre kollegaer. For at vi skal kunne både beholde det som er bra, og samtidig overleve, må vi evne å forandre oss. Nå har vi blitt enige om å bli flinkere i året som kommer, så får vi se om et år, når vi gjør opp regnskap, om vi faktisk har forbedret oss. Med alle disse punktene, så får man også med seg utviklingen til hverandre i større grad. Man er mer opptatt av gruppa som helhet enn kun seg selv. Man endrer seg sammen som ikke er like tungt som å endre seg alene i en motvillig kultur.
Kilder
Kategorier:Endringsledelse Relasjonskompetanse
Thomas Ramstad
Jeg heter Thomas Ramstad og jobber i konsulentselskapet Knirkefritt. Vi jobber kontinuerlig for en stadig bedre arbeidsplass. I denne bloggen vil jeg skrive litt om hvordan lede vil si, både på jobb og på privaten.
Mange gode innspill her….spesielt når man jobber med programvare og det ramler inn nye «teknologi-bølger» hele tiden. Jeg tror 6’ern over er spesielt viktig.
LikerLiker