Meny Hjem

Growth mindset – som en hjelp til å utvikle barn og unge

Hvordan kan du som lærer, trener i barneidretten eller forelder hjelpe barn og unge til å utvikle seg? Med en endret innstilling, konstruktive og presise tilbakemeldinger, og en innsats, kan barn og unge utvikle seg i riktig retning og oppnå mål de tidligere så på som uoppnåelige.

Fixed mindset vs. Growth mindset

Jeg har tidligere skrevet om Carol Dweck og forskningen hennes, og skal derfor ikke bruke mye plass på gjentagelser. Dog kan vi unne oss en liten repetisjon: Mange prater om talent (musikk, sjakk, idrett, matte, etc.), og at intelligens og egenskaper er noe fast og kan i liten grad utvikles. Dweck, og mange med henne, argumenterer heller for at hjernen er som en muskel, og kan utvikles og endres. Basert på forskning definerer hun to ganske forskjellige tenkemåter: Fixed mindset (statisk tenkemåte/tenkning) eller growth mindset (dynamisk tenkemåte/tenkning).

Mennesker med en statisk tenkemåte mener deres evner er fastsatte, tar tilbakemeldinger personlig, og at lite, eller ingenting, kan gjøres for å endre eller utvikle dem.

Mennesker med en dynamisk tenkemåte har en åpen instilling til utvikling og utfordringer. De mener egenskaper og ferdigheter kan utvikles gjennom trening og hardt arbeid. Øvelse gjør mester, med andre ord.

Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert

Nå er det ikke alle som har samme innstilling som Pippi. Og tro meg, jeg vet. Som far til to barn med ganske forskjellig tilnærmingsmåter, er det mange ganger en tålmodighetsprøve. Jeg er også aktiv i barneidretten selv om jeg ikke kan skryte på meg altfor mange deltagende år. Basert på min erfaring skal jeg liste opp noen punkter som du kan bruke til å influere barn og unge (og kanskje voksne også):

Det er lov å feile – Å feile er et resultat av at vi utfordrer oss selv. Og vi feiler fordi vi ikke kan alt, men vi kan lære. Å skape et klima og et miljø for prøving og feiling er viktig.

Vi kan ikke bare feile – Prøver ungene på noe nytt, mange ganger, og får det ikke helt til slik som de ønsker blir de frustrerte. Da øver vi litt på noe vi kan. Det er bra for selvtilliten. Utfordringene forsvinner ikke.

Små steg – Det er viktig å gi ungene utfordringer, men blir de for store blir også fallhøyden stor. Tilpass derfor utfordringene, og variér.

Les og tyd ungenes reaksjoner – Når ungene blir presentert for en utfordring er det viktig å følge med. Det er ikke snakk om å leie dem, men være tilgjengelig. Stiger frustrasjonsnivået og blir vanskelig å håndtere, la dem forklare problemet og bistå dem til å reflektere og tenke annerledes.

Små seire – Det er viktig å anerkjenne små seire. Det kan være en riktig skrevet vanskelig engelsk glose, eller en ny vending som ungen endelig fikk til. Over tid kan kriteriet for å bli feiret som en liten seier bli tøffere.

Store seire – En stor seier må også feires og anerkjennes. Det kan være en prøve, et nytt triks, en litt vanskeligere bok som er lest, etc.

Fokus på prosessen – Missforstå meg rett når jeg skriver at vi skal feire både små og store seire. Vi skal feire resultatet, men fokuset skal være innsatsen, arbeidet som er lagt ned og prosessen.

Rose innsatsen – Det er viktig å anerkjenne arbeidet ungen selv har lagt ned, og hva han/hun har gjort for å oppnå en liten, eller en stor, seier. Øvelse, arbeid og innsats ligger bak seieren. Ikke «flinkest i klassen» eller talent. Gi direkte tilbakemelding på de tingene ungen faktisk har gjort (som de har kunnet kontrollere og ha innflytelse på), for å oppnå seieren. Har du fulgt med, vet du hva du skal si.

Tålmodighet – Både du selv og ungen må være tålmodige. Barn med et dynamisk tankesett er hele tiden sultne. Alltid på jakt etter utfordringer, og kaster seg over dem med iver og entusiasme. De med et statisk tankesett vil mange ganger gi opp før de i det hele tatt har fått oppgaven. Men med tålmodighet og støtte kan til og med de med et statisk tankesett endres til å ta utfordringer på strak arm.

Utfordringer og lek uten voksnes innblanding – Barn og unge trenger også arenaer hvor de blir utfordret uten voksnes innblanding. La derfor barna få tid til å leke. Både alene og med andre. Barn blir utfordret av andre barn, de kan lære utrolig mye av hverandre og de kan observere hvordan andre barn tilnærmer seg og løser utfordringer.

Gi ungene en sjanse

Det ligger et utrolig potensiale i barn og unge. Med litt rettledning, oppmerksomhet, anerkjennelse og et vell av utfordringer, er det utrolig hva de får til. Og det er til og med mulig å bistå de som gir seg litt for fort.

Som jeg skrev innledningsvis er dette tips du kan bruke til å bistå barn og unge med å utvikle seg. Dog kan de også brukes på voksne. Voksne er tross alt bare eldre barn.

 

Kategorier:Relasjonskompetanse Uncategorized

Tagged as:

Thomas Ramstad

Jeg heter Thomas Ramstad og jobber i konsulentselskapet Knirkefritt. Vi jobber kontinuerlig for en stadig bedre arbeidsplass. I denne bloggen vil jeg skrive litt om hvordan lede vil si, både på jobb og på privaten.

2 replies

  1. Hei, Hanne.
   Takk for kommentaren din. Nå er begrepene etablert internasjonalt og brukes også ofte i Norge. Låst og lukket tankesett/tankemåte brukes. Og åpent og lærende tankesett/tankemåte. Håper det hjelper deg litt på vei.

   Hilsen
   Thomas

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Enkelheten i Livet

Onlinemagasinet fra InnebygdHelse.no

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Thomas Ramstad

Mennesker, ledelse og relasjoner

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

%d bloggere liker dette: