Meny Hjem

Hva har lesing med fotballferdigheter å gjøre?

Hver høst begynner en ny gjeng med seksåringer på skolen. Og fra starten av blir foreldrene tutet ørene fulle med hvor viktig det er å lese for barnet. Etter hvert vil barnet selv lære å lese. Da vil lærerne fortelle foreldrene viktigheten av å lese mye. Det er viktig for barnet å øke lesehastigheten, og komme dit hvor barnet leser med letthet. Barnet kan nå konsentrere seg om historien og innholdet. Foreldrene og barnet har alle trinnene på barneskolen til å komme dit. På ungdomstrinnet skal barnet kunne lese. Nå er fokus innhold – barnet skal i hovedsak undres over teksten, ikke over ordene. Boktrykkerkunsten er kanskje det viktigste som har skjedd menneskeheten. Selv om all tekst nå ikke er på trykk, har det ikke blitt mindre viktig å kunne lese med letthet. Og ikke minst forstå teksten.

Så hva har det med fotball å gjøre?

I hovedsak er de fleste enige om at basisferdighetene i fotball er:

 • Sentre
 • Mottak/dempe
 • Drible
 • Skyte

Alle ferdigheter må kunne utføres med riktig kraft, fart, presisjon og retning. Og i ulike situasjoner. En viktig forutsetning for å kunne beherske basisferdighetene er å være venn med ballen. Det vil si å ha kontroll på den. Ved berøring skal ikke ballen fyke av gårde i en uant retning, eller havne altfor langt unna ballfører. Det å være herre over ballen er så viktig at NFF har gjort «Sjef over ballen» til en obligatorisk aktivitet i barnefotballen. Ikke ulikt skolens fokus på lesing. En tilfeldighet, tror du? Neppe.

We really need to pay attention the basic skills: passing, stopping a ball, heading, kicking. There are very few players who can dominate the ball – mostly it is the ball that dominates the player. The coaches and trainers ought to take that to heart, as they are the ones responsible.”

Johann Cruyff

Fokus på basisferdighet

Med mange ballberøringer som hovedmål for en treningsøkt er det derfor ingen overraskelse at den anbefalte fordelingen (aktivitetskategori og alder) fra NFF er:

 6-8 år9-10 år11-12 år
Sjef over ballen40 %30 %20 %
Spille med og mot10 %20 %30 %
Tilpasset smålagsspill40 %40 %40 %
Scoringsøvelser10 %10 %10 %
Treningsøktens oppbygning og vekting av aktivitetskategorier knyttet til alder.

Og med sjef over ballen menes øvelser hvor hver spiller har sin egen ball. Ballen i føttene og tett på spilleren. Med smålagsspill menes ikke spillformen tiltenkt aldersgruppen. Smålagsspill skal spilles på mindre banestørrelse, kanskje mindre mål, færre spillere per lag og ballen er alltid i spill. Dette resulterer, ikke overraskende, i mange ballberøringer og mye bevegelse.

Fotball som friidrettsgren

Så hvorfor ser man da på treningsfeltet barn som løper frem og tilbake – uten ball, på trening – og spiller 5 mot 5, 7 mot 7, og 9 mot 9? En har ballen, og resten prøver så godt de kan. Å løpe. Og de løper, og de løper. Det er viktig å løpe i fotball, men som trener bør man tilrettelegge for øvelser med mange ballberøringer. Når det i tillegg, som Cruyff nevner, er ballen som i større grad er sjef over spilleren – trenger vi mindre løping, og mer ball.

Lære å gå, før man kan løpe

Mange trenere, og foreldre, i barnefotballen vil se barna spille fotball. Vi ser gang på gang foreldre og trenere på sidelinjen som dirigerer små barn i en 5er-kamp, eller en 7er-kamp. Iveren etter å øse av sin fotballkunnskap skal lære barna til å spille fotball. Men er det tilfelle? Du kan tvinge barn til å stå i ønsket formasjon og kanskje spille to-touch, men blir de bedre fotballspillere av det?

If the player does not master the soccer alphabet in the earliest years, and with an excellent grade, he will stutter his whole life!

Luka Kaliterna

Hensikten er å utvikle fotballspillere. Fundamentale fotballferdigheter må da jobbes med fra tidlig alder, og fotballivet ut. Man kan med andre ord ikke hoppe bukk over fotballalfabetet, og krysse fingrene for at 9er-kampen om noen år blir en fest i ren Messi-ånd.

Så, hva gjør man?

Luka Kaliternas sitat er ikke basert på rakettforskning, men erfaring. Luka er til og med en mann fra en helt annen tidsepoke i fotballen. Han ble født i 1893 (samme år som FC Porto ble grunnlagt), og døde i 1984. Selv om sitatet er gammelt, og Luka er død, gjelder det fortsatt. Som trener, eller spiller, må du ikke glemme viktigheten av «Sjef over ballen»-øvelser. Går du for fort frem, vil du lære nye øvelser, men garantert ikke utvikle deg like mye som fotballspiller.

Over en femårs-periode (9-14 år) kan en «Sjef over ballen» øvelse i 20 minutter to ganger i uken resultere i om lag 350 000 ballberøringer.

La oss anta et barn klarer å lese 1,5 side per minutt. Et barn som leser 20 minutter hver dag, vil ha lest dobbelt så mange bøker som en som leser 10 minutter. Tror du å ha lest dobbelt så mange bøker – fra barnet kan lese – hvert år gjør en forskjell når barnet skal begynne på ungdomsskolen? Jeg mener det. Jeg tror også 350 000 ballberøringer vil utgjøre en forskjell. Tør du la være?

Kategorier:Uncategorized

Thomas Ramstad

Jeg heter Thomas Ramstad og jobber i konsulentselskapet Knirkefritt. Vi jobber kontinuerlig for en stadig bedre arbeidsplass. I denne bloggen vil jeg skrive litt om hvordan lede vil si, både på jobb og på privaten.

1 reply

 1. Ja!

  Godt å få noen tankevekkere på hvor viktig ballen og antall ballberøringer er i løpet av en økt.

  God artikkel som skal få sin plass i cortex👍

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Enkelheten i Livet

Onlinemagasinet fra InnebygdHelse.no

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Thomas Ramstad

Mennesker, ledelse og relasjoner

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

%d bloggere liker dette: