Meny Hjem

Snekker Andersen og tømrer Svendsen. Vet du forskjellen?

Selv om både en snekker og en tømrer kan svinge en hammer, er det ganske stor forskjell på kompetansen. Du vil garantert ikke be snekker Andersen om å bygge huset ditt. Men bygge et kjøkken etter dine ønsker kan han godt gjøre. Samtidig ber du ikke tømrer Svendsen stå for produksjonen av trebordet ditt.


Snekker, tømrer og IT
Så hva har en snekker og en tømrer med IT å gjøre? Før vi kommer så langt skal jeg fortelle litt om forskjellen på kompetansen til en tømrer og en snekker.

En tømrer kan mye om hva som skal til at huset ditt tåler de kreftene som virker på huset. Det være seg snø (på taket), vind, vekten av huset selv, eller vekten av det som er inne i huset. Hun må derfor kunne, for eksempel, beregne dimensjonene på materialene og hvordan materialene skal festes sammen. Da kollapser ikke huset ditt når det kommer mye snø på taket.

Snekker Andersen derimot vil kunne bygge et kjøkken som kan brukes i hundre år. Han kan mye om egenskapene til forskjellige tresorter, og vil få skjøter i kjøkkenet ditt til å forsvinne. Skapdørene vil ikke henge etter ti år, og pusser mer enn gjerne en ekstra gang. Snekker Andersen kan ikke så mye om lastberegning og det å bygge et helt hus.

Netflix

Du skal være glad snekker Andersen ikke har tenkt ut hvordan alle tjenestene i Netflix skal henge sammen. Han hadde sikkert lagd en løsning som hadde fungert. Men hva når Netflix skal lanseres i flere land, hva med begrensninger basert på land, hva med å inkludere flere betalingsløsninger? Er Netflix laget på en slik måte at de klarer en økning fra 10 millioner brukere til 100 millioner? Eller til 500 millioner? En plutselig etterspørsel etter en film er også fint å kunne håndtere.

Det som er fint med snekker Andersen er at han har yrkesstolthet, og vil fortelle deg at det er lurt å ta kontakt med tømrer Svendsen. Hun kan hjelpe deg.

Tømrer Svendsen og Netflix

Svendsen har kunnskapen, erfaringen og evnen til å se hele Netflix i sin helhet. Hvilke moduler/tjenester skal Netflix deles opp i, hvordan skal tjenestene kommunisere, hvordan skal man lagre informasjon, hva slags informasjon skal man lagre, etc. Hva vil være en flaskehals når Netflix vokser fra 10 millioner til 100 millioner brukere? Og hvordan skal vi håndtere det nå?

Svendsen og Andersen kan godt jobbe sammen om å lage Netflix. Og det bør de. Men du vil ikke være den som betaler for utviklingen av Netflix uten å ha med Tømrer Svendsen på laget. Når 10 millioner brukere skal se på «Christmas Chronicles 2» på julaften – samtidig – vil du at det skal være mulig. Ikke at 9 millioner sitter med julestrømpen i fanget, slukøret i sofaen.

Snekker, tømrer og IT

Så nå vet du litt mer om forskjellen på en tømrer og en snekker. Og kanskje når du skal ringe hvem. Så hvorfor bruker så mange en snekker til å gjøre en tømrers jobb når det kommer til IT? Det er ikke så lett å se på en person hvorvidt han har den kompetansen, erfaringen og kunnskapen som kreves. Derfor er det viktig å kunne stille de riktige spørsmålene, og be om referanser. På samme måte som når du skal velge håndverker.

En annen viktig faktor er ærlighet. En snekker i IT-verdenen må kjenne sine begrensninger, og si i fra når kompetansen ikke strekker til.

En tømrer i IT-verdenen er gjerne dyrere enn snekkeren. Og for en bestiller med begrenset kompetanse – eller erfaring – kan det være vanskelig å se forskjellen. Setter man ikke pris på kompetansen en tømrer har, lukter kanskje prisdifferansen litt som rakørret. Eller kanskje surstrømming? Penger spart tenker du. Hva da når tjenesten bedriften din er avhengig av er nede, eller ikke klarer å håndtere alle kundene? Bedriften blør penger i form av mer ressursbruk og tapt omsetning. Hva lukter da rakørret?

Mange bedrifter har egne IT-ansatte. Det er positivt, og de gjør en god jobb. Men de er kanskje snekkere. Eller en og annen elektriker. Selv om du har egne folk, er det ikke sikkert det er de riktige folkene. Skal du derfor i gang med et tilbygg kan det derfor være lurt å ringe en tømrer, og ikke bruke en intern snekker.

Snekker Andersen, tømrer Svendsen og julenissen

Det er ikke lett å se forskjellen på Andersen og Svendsen. For mange var det heller ikke lett å se forskjellen på julenissen og Snekker Andersen. Men som vi vet, har de ganske ulike forutsetninger til å utføre sine arbeidsoppgaver. På samme måte som en snekker og en tømrer.

Kategorier:Uncategorized

Thomas Ramstad

Jeg heter Thomas Ramstad og jobber i konsulentselskapet Knirkefritt. Vi jobber kontinuerlig for en stadig bedre arbeidsplass. I denne bloggen vil jeg skrive litt om hvordan lede vil si, både på jobb og på privaten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Enkelheten i Livet

Onlinemagasinet fra InnebygdHelse.no

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Thomas Ramstad

Mennesker, ledelse og relasjoner

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

%d bloggere liker dette: